Publius Bekännelse

Franz

08.06.2023

Franz Egger

Utdrag från boken när han träffar Helmuth för första gången.

"Du är speciell, förstår du det?"

Franz spärrade upp ögonen.
"Nej, jag är inte speciell."
Helmuth ryckte till.
"Snälla Franz, det är inte fel att vara speciell. Verkligen inte som du är, det är en gåva."
Franz sänkte åter blicken i bordet.
"Du memorerar boksidor på några sekunder och löser tal i huvudet som inte ens de på universitet förstår att räkna. Det är en gåva och du är skyldig att använda den."
Franz höll kvar blicken i bordet.

Franz är 10 år när historien börjar, faktiskt född på samma dag som Rebecka, vilket finns en anledning till. Han är en normal pojke om man bortser från hans höga IQ men föga vet han vad som väntar och vilka krafter han besitter.

Han växer upp i en utifrån sett perfekt familj, men som bakom stängda dörrar domineras av fadern som är starkt troende Nazist och rasande på sin frus inflytande på den unga pojken. Hennes far var en känd socialist och kompositör och hade ett stort inflytande på Franz. När fadern får chansen att sända sin son till en elitskola ledd av SS så tvekar han inte. Utdraget kommer från just mötet med skolans rektor Helmuth.

Jag har nog lånat en del drag från mig själv som barn, utan att på något vis antyda att jag harr högt IQ, men han är den karaktären som känns närmast mig själv. På så vis är han den lättaste av karaktärerna att skriva om.

David


Spänningsroman